GIRSA participa en projecte que pretén impulsar la biodegradació de bioplàstics amb tecnologia avantguardista

13 desembre 2024

GIRSA, en col·laboració amb un consorci de prestigioses institucions i empreses, ha anunciat la seua participació en el projecte MICROFAGO, una iniciativa pionera l’objectiu de la qual és accelerar la biodegradació de bioplàstics a través de la manipulació de la microbiota.

Aquest projecte, coordinat per AIMPLAS i que compta amb la participació de la Universitat de València, DARWIN Bioprospecting i EVOLVING Therapeutics, s’alinea amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i cerca oferir solucions innovadores als desafiaments ambientals actuals.

Com funciona MICROFAGO?

El projecte se centra en la modulació de la població microbiana present en els processos de compostatge i digestió anaeròbia, dos mètodes comuns de tractament de residus orgànics. A través de l’ús de bacteriòfags (fagos), virus que infecten específicament a bacteris, s’eliminaran aquells microorganismes que inhibeixen la biodegradació dels bioplàstics.

Paral·lelament, s’enriquirà l’entorn amb microorganismes altament eficients en la degradació d’aquests materials, la qual cosa accelerarà significativament el procés.

Beneficis del projecte Microfago

Acceleració de la biodegradació: Els bioplàstics es descompondran més ràpidament, reduint el seu impacte ambiental.

Optimització de processos industrials: Es milloraran els tractaments biològics de residus orgànics, fent-los més eficients i sostenibles.

Desenvolupament de noves tecnologies: El projecte generarà coneixements i eines innovadores per al tractament de residus plàstics.

Impacte ambiental i social

MICROFAGO contribuirà a l’economia circular, promovent la reutilització i el reciclatge de materials. A més, reduirà la contaminació de sòls i aigües, millorant la qualitat ambiental i la salut pública.